SABBATÅR PÅ UNGDOMSHØJSKOLE

Hvis du har brug for et pusterum og en pause fra skolen, kan et sabbatår på ungdomshøjskole være det helt rigtige for dig. Uanset om du ønsker at tage sabbatår efter 9 klasse eller sabbatår efter 10 klasse, kan en ungdomshøjskole tilbyde dig en pause fra lektier og eksaminer, samtidigt med at du indgår i et forpligtende fællesskab som giver venner for livet. 

Egå Ungdomshøjskole er også et oplagt valg hvis du ønsker et orlov fra gymnasiet, eller måske er droppet ud af gymnasiet eller efterskolen.

Læs mere om sabbatår på en ungdomshøjskole herunder.

Sabbatår efter 9. klasse

De fleste tænker nok et sabbatår, som et fri-år mellem ungdomsuddannelse og en videregående uddannelse, men du kan sagtens tage et sabbatår efter 9 klasse allerede. Ligeledes kan du tage et sabbatår efter 10 klasse, dette er helt afhængigt af hvor du står i livet og hvad der passer til dig.

Nogle vælger også at de ingen sabbatår har overhovedet, i deres uddannelsesrejse, men det er helt naturligt at have brug for en pause eller to, undervejs i ens uddannelsesrejse fra folkeskole til færdiguddannet. 

Regler for sabbatår efter 9. klasse

Der er dog nogle regler for sabbatår efter 9 klasse, som ikke nødvendigvis er gældende hvis du først holder sabbatår efter f.eks. gymnasiet. For efter 9 klasse er du stadig mellem 15-17 år, og i Danmark er der undervisningspligt til og med 17 år. Så for unge der holder sabbatår imens de er mellem 15-17 år, gælder det, at de skal være i gang med uddannelse, beskæftigelse eller anden aktivitet, der har retning mod uddannelse. Dette lever Egå Ungdoms-Højskole op til, og dette vil derfor anses som en aktivitet, der har retning mod uddannelse. 

Med de gældende regler for sabbatår, betyder det, at når det gælder sabbatår efter 9 klasse så kan man ikke blot lave ingenting. Men for unge mennesker der trænger til en pause eller er skoletrætte, vil det også til enhver tid være bedre at være omgivet af andre unge, prøve nye ting, lære sig selv bedre at kende og arbejde med hvad man netop selv syntes er sjovt eller har lyst til at vide mere om.

Sabbatår før uddannelse

Et sabbatår kan tages på flere tidspunkter i ens uddannelsesrejse, og ligesom at du kan tage et sabbatår efter 9 klasse, kan du ligeledes tage et sabbatår efter 10 klasse, eller et sabbatår efter gymnasiet og før en videregående uddannelse. Så uagtet om det drejer sig om et sabbatår før ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse, så kan et pusterum og en skolepause være godt givet ud. Vær blot opmærksom på de regler for sabbatår der gælder, hvis du tager et sabbatår før ungdomsuddannelse, da du så stadig er omfattet af undervisningspligten.

I WORDCLOUD’EN KAN DU SE HVAD ELEVERNE SVARER NÅR VI SPØRGER DEM OM HVAD DE HAR FÅET UD AF AT GÅ PÅ EUH. JO STØRRE SKRIFTTYPE JO FLERE STEMMER.

Sabbatår før gymnasiet

At gå direkte fra folkeskolen til gymnasiet kan for mange virke overvældende. Efter 10 års skolegang, er det ikke alle der føler sig motiveret til at fortsætte direkte i gymnasiet. Her kan et sabbatår før gymnasiet være et godt alternativ til efterskole eller 10. klasse. I det sabbatår kan man så vælge at arbejde med sig selv og sin lyst til læring. Ved at få en skolepause kan man genfinde motivationen til skolegang, og dermed stille sig bedre ved gymnasiestart. Hvis du er skoletræt og vælger at have et sabbatår før gymnasiet, er en ungdomshøjskole et oplagt valg. Her får du fællesskabet med andre unge, men uden at skulle lave lektier eller have eksaminer. Til gengæld kan du dyrke dine interesser og møde ligesindede unge mennesker.

Sabbatår idéer til unge

Uanset om du ønsker et sabbatår efter 9 klasse, efter 10 klasse eller efter gymnasiet, så kan det være en god ide at se på nogle oplagte sabbatår ideer for inspiration, så du er sikker på at du får det ud af dit sabbatår som du gerne vil.

Ideer til sabbatår

  • Højskole - herunder ungdomshøjskole

  • Rejse

  • Frivilligt arbejde

  • Kurser

OBS - husk at hvis du er mellem 15-17 år, så gælder det for dit sabbatår, at du skal være i gang med uddannelse, beskæftigelse eller anden aktivitet der peger mod uddannelse, så denne regel for sabbatår skal du have i mente hvis du ønsker at rejse fx.

Orlov fra gymnasiet

Hvis du ikke fik holdt et sabbatår før gymnasiet, og allerede er startet i gymnasiet og overvejer at droppe ud, kan et orlov fra gymnasiet være et alternativ til det sabbatår du ikke fik holdt. Et orlov kan ligesom et sabbatår give dig det pusterum du har brug for, før at du kan genoptage skolegangen og føle dig motiveret til at lære. Hvorvidt et orlov er en mulighed er an på dit uddannelsessted og du kan læse mere om orlov fra gymnasiet her.

EUH på instagram