FILOSOFI OG PSYKOLOGI

Vil du vide, hvor du kommer fra, hvad kærlighed er, hvordan ondskab opstår – og hvordan man ser forskel på en rigtig moralsk handling og selvisk godgørenhed?

 

MENINGER MED LIVET

Hvornår er livet, sådan som det skal være?
Er det, når du er sund, smuk eller dygtig? Lever du op til samfundets idealer, eller gør du, hvad du selv tror på – tror du overhovedet på noget? Er du helt forvirret? 

I Meninger med Livet kommer du frem og tilbage i og på kanten af filosofiens historie for at lære om, hvad man gennem tiden har tænkt om meningen med livet. Selvfølgelig for at forsøge at finde dit eget ståsted og din egen mening med det hele. Det er både morsomt, seriøst, provokerende og tankevækkende.

 

MERE MENNESKE - END ABE

Kan du forklare præcis, hvad det er, der forskel på et menneske og en menneskeabe (ud over hårvæksten), og hvorfor det er mennesket, der er herre over naturen, lever i storbyer, bygger broer, flyver, sejler og taler i mobiltelefon. Nå ikke, men det kan du, når du har haft Mere Menneske. Og du ved også, om det ligger i menneskets gener at lære at gå og tale, eller om det ligger i kulturen og opdragelsen.
Du kender til Pavlovs hunde og Harlows aber, og finder ud af, hvorfor venskaber og gode relationer er altafgørende for et barns sunde opvækst – og hvordan man totalt kan smadre en hjerne og forhindre nervecellerne i at udvikle sig. Du lærer med andre ord en hel del om menneskeartens udvikling, og om hvordan det enkelte menneskes personlighed udvikler sig.

 

 

 

HJERN & SANS

Der findes ikke en tanke uden hjerneaktivitet, men der er masser af hjerneaktivitet uden tanker. Din hjerne er grundlaget for den du er og alt, hvad du gør. Det får det mere at vide om i Hjern & Sans. Sanserne leverer input fra verden til din hjerne, som forvandler verdens strømmende mangfoldighed til meningsfuld information – og kærlige eller smertelige relationer.
I Hjern & Sans lærer du om, sprogtegn, fænomener, hjernens opbygning og om dine egne følelsesmæssige reaktionsmønstre. Om hvordan fornuften og tænkningen er skruet sammen af små mentale billeder, og hvordan din identitet er summen af sanser og erindringer.
 

KØN & KÆRLIGHED

Mener du (også), at der er store mangler ved det andet køn?
Køn & Kærlighed er det fag, der bekræfter dine værste fordomme og dernæst gør dem til skamme. Det er her, du finder ud af, at du ikke kan være andet end feminist – uanset om du er straight, homo eller queer. Men også her, du bliver introduceret til evolutionær psykologi, får svar på hvorfor, du altid falder for den samme type. Men vi skal længere endnu: tilbage i tiden og ud i nutidens verden og se på kvinders vilkår gennem historien. Og selvfølgelig skal det hele diskuteres grundigt.
Underviser er Lars A