ER DU SKOLETRÆT? HER ER 5 TIPS OG ET GODT TILBUD TIL UNGE DER LIDER AF SKOLETRÆTHED 

Mange unge i folkeskolen og gymnasiet bliver skoletrætte. Det er vigtigt at finde ud af, hvorfor du er skoletræt. Keder du dig, eller er du blevet træt af alt, ved skolen eller gymnasiet? Hvad er de typiske symptomer på skoletræthed og hvilke muligheder findes der for skoletrætte unge? Det kan du læse mere om her.

Der kan være mange grunde til, at man bliver skoletræt. De fleste unge vil på et tidspunkt i livet opleve en eller anden form for skoletræthed. En mild skoletræthed kan ofte kureres med enkle greb, hvorimod de stærkere former for skoletræthed kan kræve, at man tager en pause fra skolen eller gymnasiet for at (gen)finde sin retning og motivation.

 

Hvorfor bliver man skoletræt?

 • Karakterræs

 • Stress

 • Mobning eller sociale udfordringer

 • Fagligt udfordret/svært ved at følge med i timerne

 • Angst

Der kan være mange andre grunde til, hvorfor man bliver skoletræt, men ovenstående grunde går tit igen hos den skoletrætte elev. 

Især i gymnasiet støder man på karakterræs, stress og et socialt pres. Hvis man har brug for en pause fra dette, kan et ophold på en ungdomshøjskole for 16-19 årige være svaret. På Egå Ungdoms-Højskole gives der hverken karakterer eller lektier, og eleverne skal ikke til eksamen. Derudover har vi stort fokus på fællesskabet og på at ruste eleverne til at tage deres næste skridt ud i livet med styrket selvtillid og modenhed. Læs mere om at tage et break på ungdomshøjskole i vores brochure her.

Læs også den spændende artikel om Tobias, der droppede gymnasiet for at finde sig selv på Egå Ungdoms-Højskole her.

IMG_4386.jpg

Symptomer på skoletræthed 

 • Træthed

 • Manglende motivation og selvtillid

 • Koncentrationsbesvær

 • Hovedpine eller mavepine

 • Overspringshandlinger

 • Får lavere karakterer end tidligere

Ofte ses en eller flere af ovenstående symptomer på skoletræthed hos den skoletrætte elev, da symptomerne på mange måder følger hinanden.

5 tips mod skoletræthed: Hvad kan du selv gøre ved skoletræthed?

 • Tal med din studievejleder

 • Prøv noget nyt

 • Husk dit mål med uddannelsen

 • Få styr på din tid og overspringshandlingerne

 • Tag en pause og vend tilbage med fornyet styrke

Læs mere om de enkelte punkter herunder

Tal med din studievejleder

Hvis du er kommet fagligt bagud eller ikke føler dig som en del af klassens sociale liv, så hiv fat i din studievejleder. Han eller hun kan vejlede dig i strategier til at få prioriteret din lektielæsning og opgaveskrivning og kan også være en god hjælp, hvis du har udfordringer med dit sociale liv.

Kender din studievejleder til mulighederne på en ungdomshøjskole? Det er ikke sikkert. Læs mere om det sociale liv, fællesskabet og sammenholdet, du kan opleve på Egå Ungdoms-Højskole her i vores brochure.

Du er også velkommen til at sende os en mail på info@euh.dk, hvis du gerne vil ringes op af en af vores studievejledere, som kan hjælpe dig med at afklare, om et ophold på en ungdomshøjskole er noget for dig.

På Egå Ungdoms-Højskole tilbyder vi dig støttende udviklingssamtaler gennem hele dit ophold – dem kan du læse mere om her.

Prøv noget nyt

De samme lærere. De samme fag. De samme klassekammerater. De samme klasselokaler. Hver evigt eneste dag. Gentagelse er der masser af, når man går i skole eller i gymnasiet, og det kan sagtens være med til at gøre dig skoletræt. Prøv at opleve din skole eller gymnasie på en ny måde og få nye inputs i din hverdag. Måske er der noget, du ligefrem kan gå og glæde dig til:

Findes der sportsaktiviteter på skolen, du kan melde dig til? Kan du deltage i elevrådet? Være med i skolens kor? Melde dig til det årlige teaterstykke?

Måske er der mange muligheder på din skole eller gymnasium for at møde nye mennesker, opleve dine lærere i nye sammenhænge og være med i kreative udfoldelser. Og måske er der ikke.

Hvis du mangler nye inputs i din hverdag og har lyst til at komme væk fra de vante rammer, så kan et ophold på ungdomshøjskole måske være kuren mod din skoletræthed. Kom og få en rundvisning sammen med dine forældre og fornem, om vi kunne tilbyde dig lige netop de rammer, der kan give ny inspiration i din hverdag. Rundvisningen er selvfølgelig helt uforpligtende.

Ega%CC%8AE15F16044.jpg

Husk dit mål med uddannelsen

Er det et bestemt fag eller forløb, der er så kedeligt eller krævende, at du ikke længere har lyst til at gå i skole? Alting har en ende, og der er lys for enden af tunellen af kedelige emner, besværlige gruppearbejder og eksamener. Det er helt ok ikke at være lige god i alle fag. Mind dig selv om at hænge i, fordi hver dag der går, kommer du tættere på at nå dit mål med skolen, hvad enten det er at starte i gymnasiet, få studenterhuen på, begynde på drømmeuddannelse eller lignende.

Vi oplever mange unge, der ikke ved, hvad deres drømmeuddannelse er. Som ikke ved, hvad de skal efter endt skolegang, hvad enten det er efter folkeskolen eller efter gymnasiet. For dem har det været en stor hjælp at begynde på Egå Ungdoms-Højskole, hvor karakterræs og stræberi for en stund bliver sat på pause til fordel for netop at gå på en mere uforpligtende og nysgerrig opdagelse i kreative fag, sport og et stærkt fællesskab med andre unge i samme båd. Her hjælper vi eleverne til at blive afklaret på deres fremtid.

Tjek vores brochure, og se hvordan et højskoleophold kan hjælpe med at blive afklaret.

Få styr på din tid og udskyd overspringshandlingerne

Når man ikke orker at lave lektier, så er det meget nemt at finde på overspringshandlinger. I stedet for de sure pligter, finder man på andre ting, man liiige skal lave i stedet for. Det får dog ikke lektierne til at gå væk: I stedet hober de sig op og kan blive en stor stressfaktor, for nu skal man pludselig nå at skrive engelsk stil OG lave fysikrapporten tirsdag aften. Og så kommer man igen i seng klokken 3 om natten, får sovet aaaaalt for lidt og er træt hele næste dag i timerne.

Den bedste løsning på dette problem er at planlægge din tid – og overholde din planlægning, så du ikke kommer bagud med lektier og afleveringer.

Hvis du allerede er sakket uoverskueligt meget bagud, så stop op og tag en pause. På Egå Ungdoms-Højskole har vi hverken lektier eller eksamen. Her kan du dyrke kreative fag som teater, kunst, eSport, foto, musik, idræt og mange andre spændende fag. For mange af vores elever er det helt afgørende for at genfinde deres motivation, at man ikke bliver målt i karakterer. På højskole er målet nemlig ikke karakterer. Her er målet noget helt andet; nemlig at du finder din indre motivation og livsglæde sammen med andre unge.

Nå ja, og fik vi sagt, at vi møder sent? :-) 

Ungdomshøjskole er et godt tilbud til skoletrætte elever 

I vores brochure kan du læse meget mere om tilbuddene på højskolen, få overblik over de udbudte fag og læse meget mere om hverdagen på Euh.

Kom og oplev skolen, mærk stemningen og se, om du kunne forestille dig at bo her hos os sammen med andre unge i 20 til 45 uger. Få en rundvisning her.

Vi glæder os til at møde dig!